View post on imgur.com

Habilituotas biologijos mokslų daktaras, VU ir VDU judesių, sporto ir sveikatos mokslų profesorius, parašęs daugiau nei 200 mokslinių straipsnių, knygų autorius, Prof. Albertas Skurvydas susitiko su Rumšiškių miestelio bendruomene ir suteikė svarbių patarimų, kaip gyventi ne tik ilgai, bet ir kokybiškai. Rumšiškių kultūros centre vykusioje paskaitoje, dalyvavę asmenys įgavo neįkainojamų žinių apie sveikatą ir ilgaamžiškumą.

Profesorius Skurvydas išdėstė įvairius principus, kurių įgyvendinimas gali paveikti gyvenimo kokybę. Tarp jų buvo paminėtas fizinis aktyvumas, psichologinė sveikata, tinkama miego trukmė ir kokybė, bei subalansuota mityba.

Pagrindinės akcentuotos veiklos, kurios skatina ir palaiko fizinį aktyvumą, apima platų veiklų spektrą. Profesorius Skurvydas akcentavo, kad svarbu reguliariai žengti žingsnius, dalyvauti įvairiose integruotose veiklose, tokiose kaip dviračių važinėjimas, plaukimas ir tempimo pratimai. Be to, paskaitoje buvo skatinama dalyvauti žygiuose, šokiuose, atlikti funkcinius judesius – megzti, nerti, bei užsiimti smegenų veiklos užsiėmimais, kaip dėlionės ir stalo žaidimai, taip pat nepamiršti menų terapijos. Visos šios veiklos, gali sukurti gausybę galimybių ir padėti skatinti ne tik kūną, bet ir protą, skatindamos aktyvų ir įdomų gyvenimo būdą. Tai puikus būdas palaikyti aktyvumą ir rūpintis visapusiška savo sveikata. Šios veiklos leidžia organizmui gaminti dopaminą, mažina ligų riziką ir padeda išlaikyti gerą fizinę būklę.

Nors fizinis aktyvumas buvo svarbiausias akcentas, paskaitoje taip pat buvo diskutuojama apie miego kokybę ir tinkamą mitybą. Profesorius pabrėžė, kad tinkamas miegas yra gyvybiškai būtina organizmo funkcija, skirta jėgoms atnaujinti ir padedanti išlikti budriems, bei žvaliems dienos metu, o teisinga mityba yra tikra dovana – tai ir geros savijautos, ir nuotaikos garantas,

Taip pat paminėtos ir pirtys – vienas iš būdų ilgamečiam gyvenimui. Jos naudojamos kūno šildymui ir kaitinimui, o tai padeda pagerinti kraujotaką ir sumažinti stresą. Profesorius pabrėžė, kad reaguliarus pirčių lankymas gali būti naudingas sveikatai ir gerovei, prisidedant prie bendros sveikatos palaikymo. Teigiama, kad pirties efektas gali turėti teigiamą įtaką visam kūnui, skatina atsipalaiduoti ir gerina bendrą gerovę.

Svarbūs biologiniai veiksniai – sveika medžiagų apykaita, sveikas svoris ir normalus kraujospūdis, taip pat buvo išskirti kaip svarbūs aspektai sveikatai. Paskaitoje buvo kalbama ne tik apie fizinę sveikatą, bet ir apie psichinės sveikatos įtaka bendrai sveikatai ir ilgaamžiškumui.

View post on imgur.com

Paskaitos metu buvo aptarti įvairūs aspektai, susiję su kova prieš vėžį, įskaitant ir Pasaulio vėžio tyrimų fondo (WCRF) patarimus. Profesorius pabrėžia, kad tinkamas kūno svoris, reguliarus fizinis krūvis, bei sveika mityba, kuri apima daug pilno grūdo produktų, vaisių ir daržovių, yra lemiami veiksniai prevencijai. Tuo pat metu, svarbu vengti greito maisto, raudonos mėsos ir cukraus pertekliaus, taip pat riboti alkoholio vartojimą, bei rūkymą. Įgyvendinus šias rekomendacijas, galima prisidėti prie sveikos gyvensenos ir vėžio rizikos mažinimo.

Per paskaitą aptarė ir senolitikus – tai vaistai, kurių tikslas – veikti senėjimo procesus organizme. Šie vaistai dažnai būna sukurti siekiant veiksmingai kontroliuoti tam tikrus organizmo procesus, kurie susiję su senėjimu, tačiau juose taip pat būna įvairių medžiagų, kurios yra randamos ir maiste. Viena iš tokių medžiagų, ficetinas – flavonoidas, kurį galima rasti vaisiuose, tokiose kaip obuoliai, vynuogės, vyšnios, braškės, citrusiniai vaisiai, ir daržovėse, pvz., svogūnai, česnakai, kopūstai. Ši medžiaga gali turėti antioksidacinį poveikį organizmui, tačiau jos specifinis vaidmuo senėjimo procesuose vis dar yra nagrinėjamas mokslininkų.

Paskaitos auditorija aktyviai dalyvavo, kėlė klausimus ir aktyviai diskutavo apie tai, kaip kasdieniniai gyvenimo įpročiai gali turėti didelę įtaką sveikatai ir ilgaamžiškumui. Profesorius Skurvydas pateikė rekomendacijas, kaip įtraukti šiuos principus į kasdienį gyvenimą, siekiant ilgaamžiško ir kokybiško gyvenimo. Jis pabrėžė, kad mūsų kasdieniniai sprendimai ir įpročiai gali turėti svarbią įtaką mūsų sveikatai ir gerovei.

„Vitalumas – tai kaip vanduo, kuris maitina ir gydo kūną, bei sielą. Šis gyvybingumas, apimantis tiek fizinę, tiek psichologinę sveikatą, yra kaip gyvenimo šaltinis, leidžiantis mums patirti visą gyvenimo įvairovę ir energijos srautą. Tai ne tik dėmesys fiziniams pratimams, kurie stiprina kūną, bet ir kokybiškas miegas, kuris mūsų organizmui suteikia atstatymo galimybę. Svarbu neprarasti ryšio su savo emocijomis, nes jos, kaip svarbus vitalumo elementas, skatina teigiamą požiūrį į gyvenimą ir leidžia jame mėgautis. Atsparumas, tiek fiziškai, tiek psichologiškai, padeda mums įveikti iššūkius ir augti iš jų. Tikslai, bei tikslingas gyvenimas suteikia mums kryptį ir prasmę, skatina gyventi ne tik energingai, bet ir turiningai. Tai tarsi šviesos spinduliai gyvenimo taku, rodantys kelią į visapusišką gyvybingumą” , – kalbėjo proferius Albertas Skurvydas.

Tai ne tik paskaita apie sveiką gyvenimo būdą, bet ir kvietimas apmąstyti gyvenimo filosofiją, kuri skatina sveiką, aktyvų ir turiningą gyvenimą. Profesoriaus Skurvydo žinia – mūsų kasdieniniai sprendimai gali padėti mums gyventi ne tik ilgai, bet ir su džiaugsmu, bei gerove.

Paskaita organizuota vykdant Rumšiškių bendruomenės veiklos centro „Kokalnis“ projektą „Rumšiškių miestelio bendruomenės fizinio aktyvumo skatinimas“ kuris bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

 

View post on imgur.com