View post on imgur.com

2021 metų rugsėjį prasidėjęs bendruomenės narių projektas, Rumšiškių bendruomenės fizinio aktyvumo skatinimo tikslais, pagaliau baigė savo ilgą kelią.

Projektas prasidėjo rugsėjo 2 d., bei tęsėsi du metus, iki 2023 m. liepos 30 d., o įvairios veiklos buvo nemokamos visiems dalyviams. Bendruomenė laikėsi principų suteikdama prioritetą savo nariams, aktyviam dalyvavimui bendruomenės veikloje, darbuose ir talkose. Projekto dalyviai turėjo galimybę registruotis į skirtingas veiklas, tačiau, dėl vietų ribojimo, buvo skatinamas ankstyvas įsitraukimas. Šis principas ne tik paskatino greitą prisidėjimą prie dalyvavimo, bet ir suformavo vidines grupes, skatinančias tvarų bendradarbiavimą. Bendruomenės valdyba rėmė projektą ir jos pasiryžimas vykdyti ilgalaikį planą užtikrino stabilumą nuolatinėms veikloms.

View post on imgur.com

Projekto esminės veiklos buvo plačios ir įvairios, siekiant apimti skirtingas fizinio aktyvumo formas ir patirtis. Pradedant pilateso mankštomis, jogos užsiėmimais, krepšinio treniruotėmis ir baigiant vaikų vasaros stovyklėle su jogos elementais – bendruomenės nariai turėjo puikią galimybę paįvairinti savo kasdienybę ir skatinti sveiką gyvenseną ne tik sau, bet ir savo atžaloms.

Viena iš svarbiausių projekto veiklų buvo reguliarūs pilateso mankštų užsiėmimai, vykę du kartus per savaitę. Mankštas vedusi kvalifikuota trenerė Asta Klimienė, nuoširdumu ir savo patirtimi leido dalyviams pajusti ne tik fizinį, bet ir psichologinį sveikatos pagerėjimą. „Pažanga kiekvienam dalyviui buvo unikali, kaip ir jų įsipareigojimas. Tie, kurie nuosekliai lankė du kartus per savaitę, išties pasiekė didelę pažangą. Pastebėjau, jog sustiprėjo ištvermė, jėga, lankstumas, pusiausvyra, mobilumas. Mano įsitikinimu, net po projekto pabaigos, pilateso užsiėmimai tęsis. Didžioji dalis dalyvių labai nori tęsti šią sveiko gyvenimo būdo kelionę, kurią pradėjo kartu – šio projekto iniciatyva. Tai ne tik mankšta, tai tarsi draugijos, bendruomenės ir meilės simbolis, kuris subūrė mus į vieningą komandą“, – kalbėjo Asta.

Taip pat reguliarūs, fizinio aktyvumo veiklų specialistės, Ilonos Balkuvienės, vedami jogos užsiėmimai, atskleidė ne tik jogos fizinius aspektus, bet ir šios veiklos giluminį poveikį dvasinei pusiausvyrai. Bendruomenė aktyviai dalyvavo užsiėmimuose, kurie vyko Rumšiškių A. Baranausko gimnazijos teatro studijoje. Apie artėjantį projektą dalyviai sužinojo iš Rumšiškių bendruomenės puslapio ir jų „Facebook” grupės, tačiau labiausiai paskatino sudalyvauti jogos mokytoja Ilona.

„Lankiau jogą Dovainonyse ir Ilona pranešė apie artėjantį projektą Rumšiškėse. Tai buvo, kaip kvietimas prisijungti prie šios nuostabios bendruomenės”, – komentavo dalyvė Modesta.

Į šią iniciatyvą su džiaugsmu prisijungė ir dalyvė Rita, kuri įvertino jogą, kaip išskirtinę atgaivą sunkiomis dienomis, sakydama, jog pailsi ne tik kūnas, bet ir protas : „Prasivalo mintys, labai rekomenduoju išmėginti.”

Kita patirtimi dalinosi dalyvė Kristina, taip pat pabrėždama jogos reikšmę savo gyvenime. „Joga tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi, nugalinti tingėjimą. Išeinu su pakylėjimu iš kiekvienos pamokos”, – pasakojo Kristina.

Dalyvavimas šiame projekte leido dalyvei Loretai pajusti sveikatos pagerėjimą : „Nustojo skaudėti kūno vietą, kuri anksčiau mane vargino. Bendruomenės iniciatyva ne tik suartino žmones, bet ir suteikė jiems galimybę rasti harmoniją, tarp kūno ir proto gerovės.”

Fizinio aktyvumo specialistė ir jogos trenerė Ilona, pasidalino savo patirtimi. ,,Praktikuoju jogą jau dvidešimt ketverius metus. Joga yra mano aistra, kurią užsiėmimų metu bandau perduoti ir kitiems. Dalyvavimas projekte išplėtė mano žinias, turėjome įvairių specialistų, įdomių paskaitų. Jogai reikia disciplinos ir nuolatinio praktikavimo, kad pajustume jos poveikį. Mūsų užsiėmimai buvo įvairūs ir žaismingi, o juos papildė Kauno jogos studijos mokytojų – Giedriaus Rėbždos, Ilmos Pranciulytės – Bagdžiūnienės, Aurelijos Antanavičienės, jogos mokytojos Aurelijos Bagdonavičienės vedamos paskaitos, bei praktiniai užsiėmimai. Matau didelę dalyvių pažangą – jų fizinės galimybės išsiplėtė ir kvėpavimas tapo geriau kontroliuojamas. Kūnai įgijo daugiau lankstumo, raumenys sustiprėjo, o ištvermė tapo didesnė. Bet svarbiausia – psichologinė būsena pagerėjo. Moterys, kurios lanko mano pamokas, pasakoja, kad jos jaučiasi laimingesnės ir lengviau įveikia emocinius sunkumus. Nes joga, tai ne tik fizinė ištvermė, lankstumas ar jėga, tai yra harmonija”, – džiaugėsi trenerė Ilona.

Nepamiršome ir apie Dariaus rengtas krepšinio treniruotes, Šios treniruotės vykdavo Rumšiškių A. Baranausko gimnazijoje, krepšinio salėje, pritraukdamos tiek jaunąją kartą, tiek suaugusiuosius. „Galimybė žaisti krepšinį bendruomenės nariams ir ne tik, suteikė galimybę kultivuoti mėgstamą sporto šaką ir aktyviai praleisti keletą vakarų per savaitę”, – akcentavo Darius. Jis taip pat dalinosi, jog nebuvo didelio iššūkio pritraukti sporto mėgėjus. „Sukūrėme grupę ,,Viber” programėlėje, kurios pagalba komunikuojame, tariamės ir informavome apie galimybę atvykti į treniruotę.”
Darius išryškino: „Reguliariai sportuojantys tapo ištvermingesni, rečiau serga peršalimo ligomis, kai kurie atsikratė viršsvorio. Ši komanda yra aktyvi ne tik sporto aikštelėje, bet ir bendruomenės veikloje.” Tokie pokyčiai atskleidžia, kad šios treniruotės ne tik lavino sportinius įgūdžius, bet ir stiprino bendruomenės ryšius ir gerovę.

Vaikų vasaros stovykla, su jogos elementais, buvo ne tik linksma, bet ir edukuota veikla. Ji buvo skirta pažinti sveikesnę gyvenseną. Stovyklos dalyviai, kurių amžius buvo nuo 7 iki 12 metų, įgyjo įvairių fizinio aktyvumo įgūdžių, mokėsi sveikos mitybos principų ir dalyvavo kūrybiniuose užsiėmimuose. Projektas įtraukė ir vaikų tėvelius, organizuojant tėvų susitikimus. Tai prisidėjo prie bendruomenės tvaraus vystymosi ir bendradarbiavimo.

Rumšiškėse netrūko ir įvairių edukacinių paskaitų, kurios buvo inicijuotos temomis apie judėjimą, sveikatą ir grožio sąsają. Paskaitą vedė ilgametis Kauno jogos studijos treneris – Giedrius Rebzda. Šiose paskaitose buvo išsamiai nagrinėjamos jogos, gimnastikos ir kvėpavimo praktikos kasdieniame gyvenime. Dalyviai turėjo puikią galimybę gilinti savo jogos žinias, pritaikyti jas savo kasdieniame gyvenime ir sužinoti, kaip praktikuojant jogą galima subalansuoti kūno jėgą, ištvermę ir lankstumą.

View post on imgur.com

Taip pat buvo pasitelkta kūno judesio terapija, kurios metu lektorė Ernesta Skebere dalinosi savo patirtimi. Šios terapijos tikslas – ne tik tyrinėti kūno pojūčius, bet ir suprasti, kaip kūnas reaguoja į stresą, bei kaip kūną atpalaiduoti. Ernesta, turinti didelę patirtį tiek kūno judesio terapijoje, tiek verslo sektoriuje, pristatė savo pažinimus apie kūno atmintį ir pojūčius, padėdama susitelkti ties gyvenimo kokybe ir emocine savijauta. Ši praktika buvo ne tik informacinė, bet ir praktinė, leidžianti dalyviams mokytis jogos pagrindų, bei kūno judesio terapijos metodikų. Įvairaus lygio žinios, kvalifikuoti treneriai ir įdomus turinys – padarė šias paskaitas naudingas visiems, ieškantiems gyvenimo kokybės per fizinį aktyvumą ir kūno sąmonės tyrinėjimus.

Simona Pajaujienė, Lietuvos sporto universiteto docentė, surengė įvairių lygių šiaurietiško ėjimo (ŠĖ) užsiėmimus, Rumšiškėse. Jos programa apėmė skirtingus lygius – pradedant nuo pagrindų ir baigiant pažengusiomis technikomis. Šie užsiėmimai ne tik skatino fizinį aktyvumą su specialiomis lazdomis, bet ir mokė tinkamos technikos, bei suteikė žinių apie intervalinę treniruotę ir koordinaciją su lazdomis. Įvairūs ŠĖ lygiai, kuriais vadovaujasi Simona Pajaujienė, ne tik lavina žmonių fizinius gebėjimus, bet ir suteikia didelę naudą emocinei, bei psichologinei sveikatai. Tokie pratimai neapsiriboja vien tik fizinėmis pastangomis – jie taip pat moko koncentracijos, koordinacijos ir padeda sukurti ryšį tarp judėjimo ir vidinės pusiausvyros. Tai įgūdžiai, kurie perkeliami į kasdienį gyvenimą, pagerindami ne tik kūną, bet ir bendrą gyvenimo kokybę, bei savijautą.

Svarbu pabrėžti, kad projektas neapsiribojo tik fizinio aktyvumo skatinimu. Jame buvo įtrauktos įvairių specialistų paskaitos apie sveiką gyvenseną. Vienoje iš jų, buvo nagrinėtos temos apie svorio kontrolę, mitybos derinimą su aktyvia fizine veikla, bei subalansuota mityba. Sporto ir pratimų mokslo specialistė – Austėja Navickaitė, dalinosi informacija apie fundamentalias maisto sudedamąsias dalis, makroelementus ir jų daroma įtaką organizmui. Dalyviai sužinojo apie įvairius maisto šaltinius, mokslinį požiūrį į subalansuotą mitybą ir jos pasiekimo būdus. Buvo aptariami klausimai apie kalorijų skaičiavimą, skirtingų dietų veiksmingumą ir tinkamiausią valgymo laiką. Dalyviai buvo raginami vaišintis žolelių arbatomis, pasirinkti sveikesnius saldumynus, taip pat išmokti juos pasigaminti namuose. Siekiama akcentuoti teigiamų pokyčių skatinimą ir priimti sveikesnį gyvenimo būdą. Paskaitos apie sveikatą, fizinį aktyvumą ir subalansuotą mitybą buvo ne tik informatyvios, bet ir pritaikytos skirtingoms amžiaus grupėms. Tai padėjo projektui pasiekti ne tik fizinį, bet ir švietimo tikslą.

Paskaitų, bei renginių, apie fizinį aktyvumą ir sveiką gyvenseną, vyko gerokai daugiau, nei aprašyta. Projekto sėkmė buvo grindžiama aktyviu bendruomenės narių dalyvavimu ir ryžtingu noru skatinti sveiką gyvenseną. Gerbiami, Darius, Ilona ir Asta, kurie vadovavo krepšinio, jogos ir pilateso veikloms, ne tik teikė aukštos kokybės užsiėmimus, bet ir buvo nuolatinė parama projekto dalyviams. Jų įsipareigojimas padėjo sukurti draugišką atmosferą, kurioje visi dalyviai jautėsi motyvuoti. Projektas atkreipė dėmesį į individualų požiūrį į sveikatą. Paskaitos apie svorio kontrolę, mitybą ir kasdienius pratimus, buvo pritaikytos asmeniniams poreikiams, o tai leido kiekvienam dalyviui pasirinkti tinkamiausius ir efektyviausius sveikatos palaikymo metodus ir būdus savo gyvenime. Ilgalaikio poveikio požiūriu, šis projektas ne tik padėjo šioje bendruomenėje sukurti fizinio aktyvumo įpročius, bet ir paliko pagrindus – indėlį į bendruomenės vienybę, bei sveikatos supratimą. Kelionė, trukusi dvejus metus, paliko palankų pėdsaką ir nuostabius prisiminimus visai Rumšiškių bendruomėnei.

View post on imgur.com