Dar vienas dviratis iš projekto „Žydintis dviračių takas“ sužydės Šv. Velykų rytą, šalia Rumšiškių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios.

Rumšiškių bažnyčios kilimo istorija ir vardas 

Štai ką rašo istoriniai šaltiniai: „Literatūroje teigiama, kad pirmąją Rumšiškių bažnyčią XV a. pradžioje pastatydino karalius Jogaila. Tačiau šį faktą patvirtinančių dokumentų nėra. Pirmoji bažnyčia greičiausiai buvo pastatyta XVI a. pradžioje, galbūt karalienės Bonos iniciatyva. Reformacijos metu pastatas sunyko; 1573 m. jis buvo atkurtas. Tarp 1571 ir 1581 m., kardinolo Jurgio Radvilos laikais, Rumšiškėse pastatyta nauja bažnyčia, kuriai 1599 m. Zigmantas Vaza suteikė beneficiją, o 1635 m. Lietuvos kancleris Stanislovas Augustas Radvila dovanojo žemės. 1648 m. bažnyčia gavo dar vieną beneficiją. Nenuostabu, kad šventovę taip rėmė monarchai: Rumšiškės tada priklausė karaliaus dvarui. 1655-1661 m. karo metu Rumšiškių bažnyčia, kaip ir dauguma kitų medinių Lietuvos bažnyčių, sudegė. Apie tai liudija istoriniai dokumentai ir XX a. 6-ame dešimtmetyje atliekant archeologinius tyrimus rastas degėsių sluoksnis. Tų pačių tyrimų metu po presbiterija rasta iš plytų ir akmenų sumūryta skliautuota kripta. Joje rasti palaikai buvo perlaidoti naujose kapinėse. XVII a. antrojoje pusėje senosios bažnyčios vietoje suresta nedidelė bažnytėlė šiaudų stogu. Nors vizitatorius pripažino ją esant tvarkingą ir gerai prižiūrimą, vis dėlto klebonui rekomendavo pastatyti naują bažnyčią, tokią gražią, kaip anksčiau buvusioji, priešų sudegintoji. 1700 m. Rumšiškių klebonas Samuelis Goligontas rašė, kad jis, „netikęs, nuodėmingas ir vargšas kunigas, savo lėšomis ir pastangomis Rumšiškių miestelyje pastatydino naują bažnyčią, šv. Mykolo, švč. Mergelės Marijos ir šv. Jurgio vardu“.

Pastačius Kauno hidroelektrinę, žemumoje išsidėstęs Rumšiškių miestelis atsidūrė užliejamoje teritorijoje. Medinė bažnyčia ir jos varpinė (pastatyta XVIII amžiuje) 1958–1959 m. perkeltos į naują vietą – viršutinę Nemuno terasą. Keliant pastatą, teko jį išardyti, pervežti ir vėl surinkti.

Rumšiškių bažnyčios globėjo Šv. arkangelo Mykolo dieną kiekvieną mėnesio 29 – ąją vyksta mažieji atlaidai, o jo garbei skirti didieji atlaidai parapijoje vyksta Rugsėjo 29 d. 

Malda į šv. arkangelą Mykolą

„Šventasis arkangele Mykolai, gink mus kovoje ir saugok nuo velnio niekšybės ir žabangų. Nuolankiai meldžiame, kad Dievas jį sutramdytų, o tu, dangaus galybių Kunigaikšti, šėtoną ir visas jo piktąsias dvasias, kurios pasaulyje tyko pražudyti sielas, Dievo galybe nugramzdink į pragarą. Amen.“

Parapijos kontaktai:
Klebonas kun. Gintas Rumševičius
Marių g. 64, Rumšiškės, Kaišiadorių raj.
Tel. :+370347165